Barletta (Puglia): ce să vezi în orașul provocării


post-title

Ce este de văzut în Barletta, numit orașul provocării, un itinerar care include principalele monumente și locuri de interes, inclusiv Muzeul Civic, Castelul Șvabiei, Biserica Sfântului Mormânt, Colosul și Catedrala.


Informații turistice

Capitala provinciei cu Andria și Trani, Barletta este un oraș din Puglia cu vedere la Marea Adriatică.

Găsirile de morminte apuliene sugerează multe așezări antice din zona Barletta, deși primele dovezi istorice ale unei așezări datează din epoca romană.


Satul cu portul și-a asumat importanța sub normandi și șvabi, în secolele al XIV-lea și al XV-lea, cu Angevins, a ajuns în culmea ei, grație comerțului cu estul.

În secolul al XVI-lea, în timpul luptelor dintre spanioli și francezi, printre care provocarea lui Barletta a rămas faimoasă, care a avut loc între 13 cavaleri italieni, conduși de Ettore Fieramosca, împotriva a 13 cavaleri francezi conduși de Guy de La Motte, care îi acuzase pe italieni de lașitate.

Provocarea, câștigată de italieni, este amintită în fiecare an cu o demonstrație în costume de epocă.


Astăzi orașul se caracterizează prin producție industrială și agricolă, prin importanța comercială a portului său și prin promovarea diverselor inițiative culturale.

Teatru al multor evenimente culturale și acasă la Muzeul Civic, Castelul Șvabian este situat în piața cu același nume din cartierul Santa Maria, în partea de nord-est a orașului.

În jurul secolului al XI-lea, normanții au fost cei care au fondat conacul, situat la câțiva pași de mare și protejați de o groapă în partea cu care se confruntă orașul.


De-a lungul secolelor, structura a suferit diverse transformări, dorite de diferitele dinastii care au alternat la putere, începând cu șvabii, apoi de către angevini, și mai ales de către aragonezii cu Charles al V-lea al Spaniei, care, în secolul al XVI-lea, a adăugat patru bulioane.

Ce să vezi

În centrul istoric se află Biserica Sfântului Mormânt, unde cândva cruciați și pelerini s-au oprit și au găsit cazare în Spitalul Pelerinilor de lângă Biserică.

Citiri recomandate
  • Trani (Puglia): ce să vezi
  • Puglia: excursii de duminică
  • Manfredonia (Puglia): ce să vezi
  • Vieste (Puglia): ce să vezi
  • Altamura (Puglia): ce să vezi

Fondată în secolul al XI-lea și reconstruită în totalitate la sfârșitul celui de-al treisprezecelea în stil burgo-gotic, clădirea de cult are un interior gotic, unde se află un amvon remarcabil și fresce din secolul al XIII-lea, precum și lucrări de artă remarcabile păstrate în tezaur.

În fața părții din stânga a Bisericii Sfântului Mormânt se află Colosul, o statuie de bronz de aproximativ 5 metri înălțime, care datează din secolul al V-lea.

Efigia din bronz reprezintă, cel mai probabil, împăratul Estului Teodosie al II-lea, se pare că a ieșit la iveală în timpul săpăturilor efectuate de împăratul Federico II din Svevia la Ravenna, din acest motiv pare rezonabil să credem că a fost Federico II să au statuia antică transportată în Puglia.

Catedrala, dedicată Santa Maria Maggiore, a fost construită la granița dintre satul antic Santa Maria și Castelul Șvabian, pe o zonă arheologică preexistentă care datează din epoca precreștină, între sfârșitul secolului al IV-lea î.Hr. și începutul secolului al III-lea î.Hr.

Catedrala Santa Maria Maggiore este rezultatul unei serii de stratificări arhitecturale care din epoca precreștină ajung în complexul actual, care a început să fie construit în prima jumătate a secolului al XII-lea în forme romanice și extins între secolele XIV și XVI, în conformitate cu stilul gotic.

În apropiere de Catedrală, aproape de ziduri, se află Biserica Sant'Andrea, situată deasupra unei scări lungi care duce la curtea bisericii, unde puteți admira frumosul portal principal bogat decorat cu basoreliefuri din marmură, realizate între capătul două sute și începutul secolului al XIV-lea.

Această biserică construită în secolul al XII-lea pe una anterioară din epoca creștină timpurie, a fost extinsă în prima jumătate a secolului al XVI-lea.


Zona arheologică din Canne este situată în apropiere de Barletta, unde a avut loc una dintre principalele bătălii ale antichității, luptată între romani și cartaginezi, care s-a încheiat cu victoria cartaginezilor condusă de Hannibal.

Vizita în parcul arheologic începe de la Antiquarium, cu descoperiri care se referă la viața orașului Canne de la preistorie până la Evul Mediu, continuă cu rămășițele orașului medieval Canne, zona bazilicelor creștine, zona satului Apulian și locul de înmormântare , precum și săpăturile complexului balnear San Mercurio cu sistem de cisternă și apă.

Tag-Uri: Puglia
Top