Catanzaro (Calabria): ce să vezi în oraș între cele două mări


post-title

Ce este de văzut în Catanzaro, itinerar care include principalele monumente și locuri de interes, inclusiv Duomo, Basilica Imaculată, Biserica Rozariului și Muzeul Provincial.


Informații turistice

Originile Catanzaro sunt probabil bizantine, trecute ulterior sub stăpânirea normanilor, asumându-și o importanță mai mare ca fortăreață militară plasată într-o poziție strategică.

Aceasta a fost cunoscută anterior ca Orașul celor trei „V”, cu referire la V de San Vitaliano, patronul, la V de vânt, pentru expunerea sa persistentă la vânturi puternice din Marea Ionică și de la Sila și la V de catifea. , fiind un important centru de mătase în epoca bizantină.


Prelucrarea mătase și catifea, efectuată de artizani locali începând cu 1072, a determinat creșterea economiei orașului, până la o perioadă de declin declanșată de o epidemie de ciumă gravă.

De-a lungul secolelor, centrul istoric al Catanzaro a fost distrus de mai multe ori de cutremure, aspectul actual al orașului datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Este poreclit „Orașul între două mări”, fiind situat în istmul Catanzaro, care reprezintă cea mai îngustă fâșie de pământ din Italia, la doar 30 km lățime, care separă Marea Ionică de Marea Tirrenilor.


Această poziție geografică particulară vă permite să vedeți cele două mări și insulele Eoliene în același timp, pe vreme senină și în absența ceaței.

Ce să vezi

Catedrala din Catanzaro se află în același loc în care a fost situată catedrala anterioară, construită în 1121 în epoca normandă și dedicată de papa Callixtus II lui Santa Maria Assunta și Apostolilor Petru și Pavel.

În 1309 a fost ridicată Capela San Vitaliano, situată aproape de fațada laterală din stânga, lângă intrarea cunoscută sub numele de „ușa ulmului” și, în 1588, a fost construită în spațiul din fața paraclisului Sfântului Sacrament.


Altarul din capela San Vitaliano păstrează, în trei nișe distincte, moaștele lui San Vitaliano, patronul orașului, San Fortunato și Sant’Ireneo, patronii din perioada bizantină.

În 1511 biserica a fost remodelată creând o fațadă renascentistă, care s-a prăbușit în 1638 din cauza unui cutremur.

Citiri recomandate
  • Corigliano Calabro (Calabria): ce să vezi în satul medieval
  • Lamezia Terme (Calabria): ce să vezi
  • Calabria: excursii de duminică
  • Nicotera (Calabria): ce să vezi
  • Rossano Calabro (Calabria): ce să vezi

În urma pagubelor grave raportate în urma bombardamentelor suferite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Catedrala din Catanzaro a fost reconstruită în prima perioadă postbelică, dar structura sa originală a fost complet supărată.

Biserica Preasfântului Rozariu, situată în spatele catedralei, are o fațadă renascentistă la exterior, în timp ce interiorul are o singură navă acoperită de o boltă de butoi cu lunete, cu un transept și patru capele pe fiecare parte, tot la răscruce între naos și transept se ridică o cupolă fără tambur.

Bazilica Imaculata Concepție, un loc bogat în spiritualitate și considerat locul principal al cultului orașului, datează din 1254, când a fost construită ca o biserică a Trinității.

În urma renovărilor efectuate între 1750 și 1763, au fost adăugate culoarele laterale și cupola în timp ce, între 1783 și 1833, și-a asumat rolul de catedrală, întrucât Catedrala fusese deteriorată de cutremur.

Fațada a fost reconstruită în 1913 și, cu ocazia, a fost modificată și clopotnița.

În Muzeul Provincial, care se află în interiorul grădinii publice din Villa Trieste, este expus materialul arheologic recuperat în timpul săpăturilor efectuate în zonă, precum și diverse lucrări de pictură, inclusiv peisajele Salvator Rosa.

Tag-Uri: Calabria
Top